ԿՐԾՔԻ ԿԱԹՈՒՄ ՆՅՈՒԹԵՐԸ ՍՊԱՆՈՒՄ ԵՆ ՉԱՐՈՐԱԿ ԲՋԻՋՆԵՐԸ
Լունդայի և Գոտենբուրգի համալսարանների գիտնականները հաղորդում
են,
որ
կրծքի
կաթում
նյութերն
ընդունակ
են
քայքայելու
քաղցկեղային
բջիջները:
Չնայած
մարդկային
ալֆա-լակտալբումինը
(սՈՍՑՈՓՌÿ-կրծքով
կերակրել),
որը
ստացել
է
HAMLET անունը,
հայտնաբերվել
է
դեռ
մի
քանի
տարի
առաջ,
բայց
գիտնականները
միայն
հիմա
են
ստուգում
դրա
ներգործությունը
այցելուների
վրա: HAMLET-ը հայտնաբերվել է շատ պատահականորեն,
երբ
ուսումնասիրում
էին
կրծքի
կաթի
հակաբակտերիալ
հատկությունը:
Հետագա
ուսումնասիրությունները
ցույց
տվեցին,
որ
այն
պարունակում
է
սպիտակուց
և
ճարպային
թթուներ:
Սակայն
դեռ
չէր
պարզվել,
որ
այդ
նյութերը
կրծքի
կաթի
մեջ
ձևավորվում
են
ինքնաբերաբար:
Լաբորատոր
փորձերը
ցույց
տվեցին,
որ
ալֆա-ալբումինը
ներգործում
է
քաղցկեղի
մոտ
40 տարբեր
տեսակների
վրա:
Հետազոտողները
շարունակում
են
ուսումնասիրել
դրա
ներգործությունը
մաշկի,
լորձաթաղանթի
և
ուղեղի
քաղցկեղի
վրա:
Ի
դեպ,
այդ
նյութերը
չեն
վնասում
առողջ
բջիջներին:
Այժմ
գիտնականներն
այն
հարցի
շուրջ
են
աշխատում,
թե
ինչպես
են
ուռուցքների
բջիջներն
ընդունում
կրծքի
կաթի
էլեմենտները:
ԱՐՄԱՎԸ ՓՐԿՈՒՄ
Է ԾԵՐԱՑՈՒՄԻՑ ԵՎ ԱԹԵՐՈՍԿԼԵՐՈԶԻՑ
Վերջերս Իսրայելի մասնագետների կողմից արված հետազոտությունները ցույց տվեցին,
որ
սննդի
մեջ
արմավենու
պտուղների
կանոնավոր
օգտագործումնօգնում
է
պակասեցնել
արյան
մեջ
ճարպի
քանակը
և
այդպիսով
նվազեցնում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների (հատկապես` աթերոսկլերոզի)
զարգացման
հավանականությունը:
Այն
նպաստում
է
արյան
մեջ
pH-ի
մակարդակի
ցածրացմանը
և
դանդաղեցնում
է
նաև
ծերացման
գործընթացը:
Կամավորների
վրա
արված
հետազոտությունը
ցույց
է
տվել,
որ
արմավենու
հատապտուղների
կանոնավոր
օգտագործումը
8%-ով
նվազեցնում
է
արյան
մեջ
վնասակար
ճարպերի
քանակը:
Ինչպես հայտնի է, արմավը պարունակում է մեծ քանակությամբ գլյուկոզա, սակայն
փորձարկվողներից
և
ոչ
ոքի
մոտ
չի
նկատվել
արյան
մեջ
շաքարի
բարձր
մակարդակ,
այնինչ
նախկինում
կարծում
էին,
թե
արմավը
նպաստում
է
շաքարային
դիաբետի
զարգացմանը:
ՙՀետազոտության արդյունքները մեզանից պահանջում
են
բացատրել
արմավենու
հատապտուղների
գործունեության
մեխանիզմը,
թե
ինչպես
է
այն
նվազեցնում
արյան
մեջ
ճարպի
քանակությունը՚,–
ասել
է
ուսումնասիրողների
խմբի
ղեկավար
պրոֆեսոր
Միխայիլ
Ավիրամը:
ԻՆՖԱՐԿՏԻՑ ՄԱՀԱՆԱԼՈՒ ՎՏԱՆԳԸ
ԿԱԽՎԱԾ Է ԱՏԱՄՆԵՐԻ ՔԱՆԱԿԻՑ
Շվեդ գիտնականները հայտարարել են, որ ատամների կորուստը մեծացնում է սրտի իշեմիկ հիվանդություններից մահանալու վտանգը:
Այն
նաև
վտանգավոր
գործոն
է
միոկարդ
ինֆարկտի
համար:
Պարզվել
է,
որ
որքան
քիչ
ատամներ
են
մնացել
մարդու
մոտ,
այնքան
մեծ
է
այդ
վտանգը:
Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ բերանի խոռոչի հիվանդությունների ժամանակ մեծանում
է
սիրտ-անոթային
հիվանդությունների
զարգացման
հաճախականությունը:
Այդ
իսկ
պատճառով
արդեն
ապացուցվել
է
ատամների
քանակի
և
սրտի
իշեմիկ
հիվանդությունների
միջև
եղած
ուղիղ
կապը:
Գիտնականները 12 տարվա ընթացքում ուսումնասիրել են 7674 մարդու,
որոնց
մեծ
մասը
տառապում
էր
պերիդոնտային
հիվանդություններով:
Ուսումնասիրության
ընթացքում
629 մասնակիցները
մահացան,
որից
299-ը`
սրտի
հիվանդություններից:
Այսպիսով, ըստ ուսումնասիրությունից ստացված
արդյունքների,
այն
մարդկանց
մոտ,
ովքեր
ունեն
10 և
ավելի
քիչ
ատամներ,
մեծանում
է
սրտի
իշեմիկ
հիվանդություններով
տառապելու
վտանգը
7 անգամ
ավելի
շատ,
քան
նույն
սեռի
և
նույն
տարիքի
այն
անձանց
մոտ,
ովքեր
ունեն
ավելի
քան
25 ատամ:
|